Krem z pomidorów

Składniki:

  • Przecier Pomidorowa Uczta
  • Mała cebulka
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka masła
  • Szklanka bulionu
  • Chilli lub papryka mielona ostra
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz
  • Grzanki: bagietka, masło, czosnek, pietruszka, sól

Wykonanie:

Pokrojoną cebulkę i zmiażdżony czosnek zeszklić powoli na wolnym ogniu z łyżeczką prawdziwego masła. Jeśli krem ma być pikantny można dodać kawałek papryczki chilli, jeśli łagodniejszy – odrobinę ostrej papryki mielonej. Zalać bulionem. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, gotować powoli, aż pomidory zaczną się rozpadać, a nadmiar wody się zredukuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed końcem gotowania dodać umyte, drobno posiekane listki bazylii. Całość zblendować na krem. Udekorować listkami świeżej bazylii.
Bagietkę pokroić po skosie. Do miękkiego masła dodać sól i pieprz, przeciśnięta przez praskę główkę czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Smarujemy nasze bagietki i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni.
Do bardzo gorącego kremu w miseczkach wrzucić po kilka kulek mozzarelli
i od razu podawać. Ser zacznie cudnie się roztapiać i oczaruje delikatnym smakiem, co tylko podkręci rozgrzewający smak pomidorowego kremu. I nagle zima staje się taaak gorrąca!!

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.