korzenno miodowe ciasto jabłkowe

Korzenno-miodowe ciasto jabłkowe

Składniki: (na formę 24 cm lub mniejszą)

  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru (można dać ciut mniej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka M
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek syropu korzennego – Iskierka Dziadunia
  • 3 jabłka
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski. Przekładamy do miseczki i dodajemy 3 łyżki syropu korzennego. Mieszamy, aby syrop pokrył jabłka. Miseczkę odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie dół.
Miękkie masło lub margarynę miksujemy z cukrem i jajkami. Następnie powoli (ciągle miksując, ciasto będzie gęste) dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy 4 łyżki syropu korzennego, miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Lekko rozsmarowujemy na boki. Następnie w ciasto wciskamy plasterki jabłek, w ten sposób aby ciasto wypełniło całą blaszkę.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.

About the author: Ogródek Dziadunia

Leave a Reply

Your email address will not be published.