Kapuśniak

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Składniki:

8 sztuk żeberek wieprzowych
30 dkg boczku wędzonego
½ (można więcej) słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi Ogródek Dziadunia
1 duża cebula
5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej
3 średnie marchwie
1 duża pietruszka
1 mały seler lub ½ dużego selera
4 liście laurowe
5 – 6 ziaren ziela angielskiego
3 średnie ząbki czosnku
domowa Vegeta i Maggi (ewentualnie suszony lubczyk)
garść majeranku
pieprz

Wykonanie:
Żeberka wieprzowe umyj, następnie pokrój na kawałki i zalej zimną wodą. Zagotuj i zdejmij powstałe szumy. Obierz i umyj warzywa (oprócz cebuli), dodaj do wywaru wraz czosnkiem (z łupinami, rozgnieć go tylko dłonią) i wszystkimi przyprawami. Zmniejsz gaz i gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną.
Gotowy wywar odlej na sicie, następnie zagotuj ponownie i wsyp do niego kaszę, gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza zmięknie. W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę, podsmaż go na patelni wraz z cebulą pokrojoną w piórka.
Dodaj następnie całość do wywaru wraz z kapustą – naszej kapusty nie musisz już gotować! Dopraw ewentualnie ponownie całość do smaku.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.