Hamburger

Hamburger

Składniki na 6 dużych lub 8 średnich bułek:

1/2 kg mąki pszennej
20 gramów świeżych drożdży
50 gramów masła 82%
300 gramów mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko (do posmarowania bułek)
czarnuszka (możesz też użyć ulubiony rodzaj sezamu) do posypania

Wypełnienie:

kapusta modro Ogródek Dziadunia
radicchio
czerwona papryka
pomidor
czerwona cebula
czerwony ser
kotlet mielony z chudej szynki wieprzowej

Wykonanie:

W małym garnku podgrzej mleko z dwoma łyżkami cukru. Powinno ono mieć temperaturę ciała. Rozpuść w nim drożdże, przykryj szmatką i odstaw. Na patelni rozpuść masło, odstaw.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, przestygnięte masło oraz miód. Na koniec dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie całość. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je ręcznie około 5 minut. Następnie włóż je do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie podwoi ono swoją objętość. Po tym czasie wyrób ponownie krótko ciasto, podziel je na 6 lub 8 równych części, uformuj z nich kule. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem, w sporych odstępach, bo bułki jeszcze sporo urosną podczas pieczenia. Przykryj je szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ostatnie 15 minut. Jajko rozmieszaj w miseczce, wysmaruj nim każdą kulę, następnie posyp czarnuszką lub sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Po przestygnięciu wykonaj hamburgera.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.