2015-08-26 Gulasz z ogórkiem konserwowym miniatura

Gulasz z ogórkiem konserwowym

Składniki:

80 dkg szynki
200 g pieczarek
250 g ogórków konserwowych Ogródek Dziadunia
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
¾ pęczka natki pietruszki
190 g koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
4 średnie cebule
4 średnie ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
800 ml gorącej wody
olej do smażenia

Wykonanie:

Szynkę dokładnie umyć, usunąć błony, pokroić w kostkę.
Papryki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Ogórki konserwowe pokroić w podłużne paski. Natkę umyć, urwać listki. Cebulę oraz czosnek posiekać drobno.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć szynkę wraz ze wszystkimi przyprawami (oprócz soli). Pod koniec smażenia dodać cebulę oraz czosnek, podsmażyć razem z mięsem. Kolejno dodać do całości pietruszkę oraz pieczarki. Gdy woda z grzybów wyparuje, dodać kolejno papryki oraz ogórki konserwowe. Wymieszać, podsmażyć chwilę. Doprawić do smaku solą.
Koncentrat pomidorowy rozpuścić w gorącej wodzie,  następnie zalać nim mięso wraz z pozostałymi składnikami.
Gotować całość do miękkości mięsa. Gulasz podawać najlepiej z kaszą, przyozdobiony odrobiną szczypiorku lub natką pietruszki.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.