Soczysta i pachnąca karkówka z grilla to bardzo prosty przepis na udane grillowanie.

Składniki:

4 plastry karkówki
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego Ogródek Dziadunia
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
łyżeczka Musztardy Chrzanowej z Miodem
łyżka ketchupu Piekielny Ognik
łyżeczka ziół prowansalskich
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
gałązka rozmarynu lub tymianku

Mało pracochłonne, a pyszne danie z grilla.

Karkówka musi być porządnie umyta i osuszona ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet jabłkowy, miód, Musztardę Chrzanową z Miodem, ketchup Piekielny Ognik. Listek laurowy w raz z zielem angielskim oraz pieprzem kolorowym ucieramy w moździerzu i dodajemy do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami. Plastry karkówki nacieramy dokładnie, pojedynczo marynatą i chłodzimy min. 2-3 godziny.

Grillujemy zamarynowaną karkówkę na mocno rozgrzanym ruszcie z obu stron.