Granolal miniatura

Granola z cytrynkami z żurawiną

GRANOLA Z CYTRYNKAMI Z ŻURAWINĄ

Składniki:
200 gramów płatków owsianych górskich
100 ml soku jabłkowego
1 słoik Cytrynek z żurawiną Ogródek Dziadunia
150 gramów mieszanki studenckiej
3 łyżki stołowe syropu z Cytrynek
1,5 łyżki stołowej oleju
0,5 szklanki sezamu
0,3 szklanki suszonej żurawiny
2-3 suszone daktyle

Wykonanie:
Wyłóż blachę pergaminem, rozgrzej piekarnik do temperatury 70 stopni.
Wyjmij ze słoika cytrynki, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika.
Susz przez około 1,5 godziny. W połowie suszenia odwróć cytrynki na drugą stronę.
Do miski włóż wszystkie składniki granoli, pomijając suszone owoce.
Zalej całość sokiem jabłkowym, dodaj olej oraz syrop z cytrynek.
Wymieszaj dokładnie całość, odstaw na 15 minut do napęcznienia, następnie wymieszaj ponownie.
Wyłóż blachę pergaminem i wstaw do piekarnika na 15 minut o temperaturze 180 stopni. Następnie przemieszaj granolę i piecz kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po upływie tego czasu przemieszaj całość ponownie i piecz ostatnie 15 minut w 160 stopniach. Granola powinna ładnie się zezłocić.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Pokrój w kostkę wysuszone wcześniej cytrynki oraz pozostałe owoce, następnie wymieszaj z granolą i włóż do szczelnego pojemnika lub słoika.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.