kwaśnica góralska

Góralska kwaśnica

Po szaleństwach na śniegu, a jeszcze bardziej gdy przemoczony i zziębniety wracasz do domu, najwspanialej smakuje gorąca, wręcz wrząca kwaśnica – przyjemne ciepło rozgrzeje każdego zmarzlucha. Hu-hu-ha!

Składniki:

400g żeberek wieprzowych
200g żeberek wędzonych
100g boczku wędzonego
0,5kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
Kminek, ziele angielskie, pieprz, sól
1 słoik (850g) Kapusty kiszonej z marchewką Ogródek Dziadunia

Surowe żeberka opłukać i pokroić na części. Włożyć  do sporego garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem.

Wędzone żeberka także podzielić na części. Dołożyć do gotującej się zupy, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, pieprz i łyżkę kminku. Boczek pokroić w kostkę i częściowo wytopić, podsmażając na patelni. Dodać do zupy razem z całym słoikiem kiszonej kapusty z marchewką Ogródek Dziadunia. Można użyć też kapusty kiszonej z grzybami leśnymi lub bez dodatków.

Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i mięso będą miękkie. Na koniec dołożyć pokrojone w kostkę i ugotowane osobno w osolonej wodzie ziemniaki. Podawać gorące, mocno gorące, by genialnie rozgrzewało…

 

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.