Gofry - syrop z pigwy

Gofry

Składniki na gofry:

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki stołowe cukru
1/3 szklanki oleju

Składniki (na dodatki):

syrop z pigwy Ogródek Dziadunia
1 opakowanie serka mascarpone
3 łyżki kremu pistacjowego
kilka pistacji

Wykonanie:

Rozgrzej gofrownicę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj całość.
Piecz gofry w gofrownicy (około 3-4 minut), aż będą mieć piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące!
Wymieszaj serek mascarpone wraz z kremem pistacjowym. Pistacje zgnieć w moździerzu. Układaj krem na gofrach, posyp je następnie pistacjami, na koniec polej syropem z pigwy Ogródek Dziadunia.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.