Babka wielkanocna_miniaturka

Figowa babka wielkanocna

Składniki na ciasto:
2 i ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 gramów masła
4 jajka
1 cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie:
1 szklanka białego Cin Cin
10 suszonych fig
wybrane bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy)

Do podania:
cukier puder
syrop z pigwy Ogródek Dziadunia

Wykonanie babki:

Figi pokrój w cienkie plasterki, włóż do miseczki. Dodaj pozostałe bakalie. Zalej całość winem. Odstaw na kilka godzin. Jeśli używasz orzechów, utrzyj je w moździerzu. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miski.
Jajka wraz z cukrami oraz masłem utrzyj na białą, gładką masę. Dodawaj do niej po łyżce mąki z proszkiem, aż do całkowitego wymieszania.
Formę do babki wysmaruj masłem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
Odsącz bakalie na sitku, wraz z orzechami dodaj do ciasta, wymieszaj.
Przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
Po ostygnięciu udekoruj babkę cukrem pudrem.
Babkę podawaj z syropem z pigwy Ogródek Dziadunia. Jego smak wspaniale komponuje się z figami i słodkością ciasta.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.