Dyniowy krem

Dyniowy krem

Krem z dyni to absolutnie niezbędna pozycja w jesiennej kuchni. Delikatna dynia, podkręcona słodko-kwaśnym przecierem z pomidorów.

Składniki:  /4 porcje/

1 ząbek czosnku
½ cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
250ml bulionu
0,5kg dyni
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa w proszku lub kmin rzymski
1/3 łyżeczki papryki w proszku słodkiej lub ostrej
1 przecier pomidorowy Ogródek Dziadunia  Pomidorowa Uczta

Do podania: grzanki z chleba żytniego, zrumienione na patelni płatki migdałów lub pestki dyni

 

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć zmiażdżony czosnek i zeszklić obraną i pokrojoną cebulę. Dodać  pokrojoną w kostkę dynię.
  • Zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu aż do miękkości dyni. Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą i/lub słodką, gałkę muszkat. lub kmin wg uznania. Dodać przecier pomidorowy Pomidorowa Uczta. Zmiksować na gładki krem.
  • Można podawać z plamą śmietany, zrumienionymi na patelni płatkami migdałów, pestkami dyni lub drobnymi grzankami z chleba żytniego.
  • Delikatnie przyprawiona, podana z chrupiącymi grzankami staje się ulubionym daniem dzieci.
Przez |2018-10-22T14:46:08+00:0022 października 2018|Na słono, Przepisy|0 komentarzy

About the Author:

Zostaw komentarz