Drożdżówka

Drożdżówka

Składniki (na prostokątną blachę o wymiarach 35×25 cm):

1/2 kilograma rabarbaru
1/2 lub 3/4 Różanej Mgiełki Ogródek Dziadunia
1/2 kilograma mąki
30 gramów świeżych drożdży
80 gramów cukru
150 ml mleka 3,2 %
100 gramów masła 82 %
2 jajka
15 gramów cukru waniliowego
szczypta soli

Kruszonka:

200 gramów mąki
100 gramów masła 82 %
100 gramów cukru
15 gramów cukru waniliowego

Wykonanie:

Podgrzej mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz połowę cukru.
Mąkę przesiej do miski, na środku zrób wgłębienie. Wlej zaczyn do wgłębienia, zasyp go delikatnie mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Masło rozpuść w rondelku i przestudź. Wyjmij z lodówki jajka. Umyj i pokrój w kostkę rabarbar. Wymieszaj go w misce z Różaną Mgiełką, odsącz całość na sitku z nadmiaru płynu.
Po wyrośnięciu do zaczynu dodaj jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrób ręcznie ciasto do czasu, aż będzie odrywać się od dłoni i stanie się plastyczne. Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski obsypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny.

W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia oraz zrób kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski, następnie posiekaj całość nożem. Kolejno rozetrzyj palcami masło z mąką, do utworzenia grudek. Odstaw do lodówki.

Po wyrośnięciu ciasto wyrób ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem.Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź na kratce.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.