Z aronii od dawien dawna robi sie soki, dżemy, galaretki, ponieważ słynie ze swoich właściowści zdrowotnych. Tradycyjne przepisy świetnie radzą sobie z pozbawianiem owoców goryczki. Wystarczy je dobrze przemrozić (włożyć na kilka godzin do zamrażarki). Dzięki temu owoce aronii tracą charakterystyczny gorzkawy posmak, a oddają całe swe bogactwo smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości. Syrop z tego przepisu jest niezbyt słodki, nadaje się świetnie do rozcieńczania i picia z wodą. Można go też dodawać do herbaty, koktajli czy deserów.

Składniki:

2 kg aronii
1,5 l wody
1 kg cukru
2 cytryny
ok. 200 szt. liści wiśni

Aronię dokładnie oczyścić z szypułek i umyć. Choć nie jest to konieczne, dobrze jest przemrozić owoce aronii, przechowując je przez kilka godzin w zamrażalniku. Po tym czasie, owoce, wodę i opłukane liście wiśni zagotować w garnku. Owoce można zgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków, żeby szybciej puściły sok. Całość  gotować ok. pół godziny. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plastry cytryny i pogotować jeszcze 10 min. Przecedzić przez gęste sito. Dodać cukier i zagotować jeszcze ok. 10 min. Wrzący syrop z aronii nalewać do słoiczków lub butelek, odwrócić do góry dnem i okryć ściereczką. Świetnie smakuje dodany do wody lub herbaty, a można się nim cieszyć aż do następnego sezonu owocowego, bo przechowuje sie bardzo dobrze. Samo zdrowie!

Jeśli nie masz dostępu do owoców z dobrego źródła, wybierz syrop Aroniowa Poezja, robiony tak samo, jak dawniej – tylko z owoców aronii i cukru. Można go rozcieńczać aż w proporcji 1:10, więc wystarcza naprawdę na długo.