Deser żurawinowy z bezikami
SKŁADNIKI:
x 100 g ciastek bezowych
x pół opakowania serka mascarpone
x 200 ml śmietany kremówki 30%
x konfitura żurawinowa Żurawinowy Frykas
x Żurawinowe owoce w syropie
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dno pucharków nałóż łyżkę konfitury.
2. Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodawaj do śmietany po łyżce mascarpone, miksując na wolnych obrotach.
3. Układaj w pucharkach na przemian z pokruszonymi bezami. Udekoruj owocami żurawiny i startą czekoladą.
Deser żurawinowy najlepiej przygotować tuż przed podaniem, aby bezy nie nasiąknęły. To właśnie jest pyszne w tym deserku, że aksamit bitej śmietany konkuruje z chrupkimi bezami, a ich słodycz przełamuje kwaśna żurawina.
Dużym plusem jest też szybkość przygotowania, ponieważ ten deser można zrobić naprawdę w parę chwil.
Zostaw komentarz