Deser żurawinowy to łatwy przepis na coś naprawdę pysznego. I wygląda tak samo pysznie jak smakuje!

Składniki:
100 g ciastek bezowych
pół opakowania serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
konfitura żurawinowa Żurawinowy Frykas
Żurawina owoce w syropie

Na dno pucharków nałóż łyżkę konfitury.  Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodawaj do śmietany po łyżce mascarpone, miksując na wolnych obrotach. Układaj w pucharkach na przemian z pokruszonymi bezami. Udekoruj owocami żurawiny i startą czekoladą.
Deser żurawinowy najlepiej przygotować tuż przed podaniem, aby bezy nie nasiąknęły. To właśnie jest pyszne w tym deserku, że aksamit bitej śmietany konkuruje z chrupkimi bezami, a ich słodycz przełamuje kwaśna żurawina.
Dużym plusem jest też szybkość przygotowania, ponieważ ten deser można zrobić naprawdę w parę chwil.