czekoladowy tort z chrupiącym słonecznikiem i żurawiną

Czekoladowy tort z chrupiącym słonecznikiem z żurawiną

Czekoladowy tort z chrupiącym słonecznikiem i konfiturą żurawinową.

Składniki:

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g (4 czubate łyżki) mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mikserem ubijać jajka z cukrem, aż masa będzie gęsta i puszysta. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do masy z jajek, przesiać przez sitko pozostałe składniki, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 3 blaty.

Poncz:

5 łyżek syropu z Cytrynek z rumem Ogródek Dziadunia wymieszać w szklance przegotowanej wody

Krem toffi ze słonecznikiem

100 g masła do roztopienia
100 g cukru
2 łyżki mleka
300 g słonecznika łuskanego
1 puszka masy kajmakowej
200 g miękkiego masła
Masło roztopić z cukrem, dodać mleko i słonecznik. wymieszać i wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 160 st. C. Po upieczeniu wystudzić i pokruszyć do masy toffi.
Pozostałe miękkie masło utrzeć na puch i dodać masę kajmakową. Wsypać pokruszony słonecznik i wymieszać.

Przełożenie:

  • krem toffi z chrupiącym słonecznikiem,
  • konfitura Żurawinowy Frykas Ogródek Dziadunia

Układać kolejno: biszkopt-połowa kremu toffi – biszkopt – konfitura-połowa kremu toffi –biszkopt.

Dekoracja

  • dowolna polewa czekoladowa
  • tabliczka startej czekolady
  • listki świeżej mięty
  • owoce żurawiny świeże lub mrożone

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.