Składniki:
CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny
+ konfitura Czekoladowa Finezja (1 słoiczek)
MASA SEROWA
1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
2 jajka
4 żółtka

ROSA
6 białek

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto rozsmarować konfiturę i wylać masę serową, całość piec 45 min godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodawać stopniowo cukier.
Pod koniec pieczenia sernika, gdy ser będzie miał złoty kolor, wyłożyć pianę, wyrównać i piec jeszcze ok. 5 min., do momentu, nim piana zacznie stawać się rumiana.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne, na powierzchni piany będzie tworzyć się rosa.