Ciasto różane czekoladoweróżana mgiełka miniatura

Czekoladowo-różana rozkosz

Składniki:

125 gramów mąki
300 gramów Różanej Mgiełki Ogródek Dziadunia
125 gramów masła 82%
100 gramów gorzkiej czekolady
100 gramów drobnego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę czekoladową:

4 łyżki stołowe ciemnego kakao
120 gramów masła 82%
6 łyżek stołowych mleka
90 gramów cukru pudru

Wykonanie (ciasto):

Rozpuść masło w garnuszku, dodaj kawałki czekolady. Podgrzej i mieszaj aż do połączenia składników. Dodaj do całości cukier, konfiturę oraz jajka, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość widelcem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej do niej ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie polej polewą czekoladową.

Wykonanie (polewa):

Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj cukier, następnie masło. Wymieszaj do rozpuszczenia składników, na sam koniec dodaj kakao i ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.