owoc czarnego bzu

Czarny bez – Twój antywirus?

Znasz go „ze słyszenia”, prawda?
Pamiętasz z dzieciństwa krzaki z czarnymi kulkami, przed którymi ostrzegała mama czy babcia, że są trujące?

I coś tam się mówiło, że niby ma jakieś właściwości, no ale skoro trujący, to lepiej nie próbować…
Czas to zmienić!
Oto badania naukowe, nie plotki z portali. Cała roślina: liście, kwiaty, owoce i kora mają właściwości lecznicze. Owoce dzikiego bzu zawierają przede wszystkim bardzo duże ilości antocyjanów, które owocom nadają ciemny kolor, a nas chronią przed wieloma chorobami.Czarny bez zawiera duże ilości przeciwutleniaczy takich jak kwercetyna, antocyjany czy rutyna. Kwercetyna ma m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne (ma zdolność hamowania wydzielania histaminy). Antocyjany chronią przed chorobami układu krążenia i mają właściwości antynowotworowe. Warto również wspomnieć, że antocyjany mają podobne działanie do ibuprofenu. Rutyna działa jako środek przeciwzapalny i wzmacnia naczynia włosowate organizmu, zmniejsza krwawienia i siniaki.

Takie kwiatki… 

Biało-żółte baldachy kwiatowe mają właściwości wykrztuśne, napotne i pobudzające krążenie. Działają  moczopędnie, rozrzedzają wydzielinę kataralną, wzmacniają naczynia włosowate (kapilary) i odporność, stabilizują krwiobieg, wychładzają, działają oczyszczająco, uśmierzają ból, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, zwiększają ilość wydzielin, pobudzają przemianę materii, mają działanie antywirusowe, przyspieszają procesy trawienia, wychwytują wolne rodniki.

Czyżby czarne złoto?

Owoce czarnego bzu są dość cierpkie, ale kryją w sobie wielką moc. Niezwykle bogate w witaminę C, w witaminy A i B, a także minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, potas, fosfor i magnez.
Owoce mają działanie przeczyszczające, wzmacniają organizm, pobudzają apetyt, uspokajają, łagodzą kaszel, działają napotnie i przeciwbólowo, wzmacniają odporność i nerwy, wzmacniają i chronią błony śluzowe układu oddechowego, wychwytują wolne rodniki – chronią skórę przed działaniem promieni UV i szkodliwych substancji, poprawiają trawienie, łagodzą wzdęcia i zgagę.

Antywirus?  

Badania naukowe potwierdzają, że czarny bez jest niezwykle skutecznym lekiem na grypę. Przebadano preparat zawierający wyciąg z czarnego bzu, który okazał się skuteczny wobec 10 szczepów wirusa grypy! Stwierdzono, że badany preparat spowodował skrócenie czasu trwania objawów grypy o 3-4 dni.

Inne badanie również potwierdziło skuteczność wyciągu z czarnego bzu, który znacznie skracał czas trwania choroby, a także zapobiegł występowaniu infekcji wirusowych, takich jak grypa. W przypadku 93,3% osób z grupy, której podawano wyciąg z dzikiego bzu, już w ciągu 2 dni nastąpiła poprawa objawów takich jak gorączka (w przypadku grupy kontrolnej, której nie podawano wyciągu z czarnego bzu poprawa nastąpiła u 91,7% pacjentów dopiero w ciągu 6 dni). Całkowite wyleczenie zostało osiągnięte w ciągu 2 do 3 dni w niemal 90% w grupie leczonej wyciągiem z bzu czarnego, a w ciągu co najmniej 6 dni w grupie placebo.

Czarny bez posiada również właściwości antybakteryjne, w tym przeciwko kilku szczepom bakterii paciorkowca Streptococcus pyogenes (przyczyna wielu angin), co potwierdzają badania.
Czarny bez może być pomocny w zapobieganiu powikłaniom chorób wirusowych, takich jak bakteryjne zapalenie płuc. W przeciwieństwie do antybiotyków czarny bez jest produktem naturalnym, bez skutków ubocznych, a organizm nie uodparnia się na jego działanie.

Niektóre badania pokazały, że wyciąg z tego owocu zwiększa produkcję cytokin, czyli białek uczestniczących w odpowiedzi odpornościowej. Jeśli więc dodamy do tego działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, to okazuje się, ze warto go podawać w stanach obniżonej odporności (po infekcji, w okresach zwiększonej zachorowalności).

To truje czy leczy??

We wszystkich częściach świeżej rośliny występują glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. Owoce zawierają je w stanie niedojrzałym. Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców. Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna. Wysoka temperatura (gotowanie i smażenie bez przykrycia) powoduje rozkład glikozydów i usuwa ich własności trujące.

poezja czarny bez

Warto podkreślić, że przy tak szerokim działaniu prozdrowotnym, czarny bez nie ma w przeciwieństwie do leków, efektów ubocznych, może być podawany dzieciom i kobietom w okresie ciąży (jeśli nie mają nasilonych mdłości) i laktacji oraz osobom starszym. Dlatego z powodzeniem można zastąpić sokiem czy syropem z czarnego bzu apteczne suplementy diety, kupowane pomocniczo w infekcjach.

Smacznego!  

Czarnego bzu nie należy spożywać na surowo. Trzeba najpierw pozbawić go glikozydów cyjanogennych. Odpowiednia obróbka sprawia jednak, że substancja ta staje się dla nas w pełni bezpieczna. Czarny bez możemy nabyć w postaci herbatek i przetworów (np. dżemów). Można też samodzielnie przyrządzić syrop bzowy, a nawet wino na bazie tej rośliny. Kwiaty można smażyć obtoczone w cieście naleśnikowym czy dodawać do owocowych kisieli i galaretek. Oczywiście polecamy także syrop z wywarem z kwiatu czarnego bzu i syrop z owocu bzu. (Kwiatowa Poezja Poezja z Owocu Bzu)

Źródło:   
-> https://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny
-> “The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518
-> “Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama.”Zakay-Rones Z1, Varsano N, Zlotnik M, Manor O, Regev L, Schlesinger M, Mumcuoglu M. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631
->Bez czarny – roślina bogata w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych. B. Kulczyński, „Journal of Nutrilife”, 2015.03.26
->Wielka księga ziół polskich. T.Wielgosz, Poznań: Publicat S.A., 2008.

 

 

About the author: Kasia Surowiec

Jestem mamą, żoną, córką i życiową buntowniczką. Nie zgadzam się na bylejakość, wolę wysiłek nad tym, co wartościowe. Lubię szukać mostów między tradycją i nowoczesnością. Potrzebuje wyzwań i ciągłego rozwoju, a szczerości - jak ryba wody. Kocham moją Rodzinę ponad wszystko i kocham dobre jedzenie, a to, co robię pozwala mi połączyć moje miłości.

Leave a Reply

Your email address will not be published.