Cytrynowa tarta

Cytrynowa tarta

Składniki na kruche ciasto:
1 jajko
100 gramów masła
150 gramów mąki
50 gramów mąki ziemniaczanej
50 gramów cukru pudru

Składniki na krem:
250 gramów mascarpone
150 gramów śmietany kremówki
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
3 łyżki stołowe cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny

Składniki na glazurę:
2 słoiki cytrynek z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia
8 owoców miechunki peruwiańskiej plus 5 owoców do ozdoby

Wykonanie:

Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na minimum 0,5 godziny.
W tym czasie wykonaj glazurę na wierzch tarty. Cytrynki wyłóż ze słoików do rondelka, dodaj owoce miechunki, gotuj na małym ogniu do czasu, aż powstanie gęsta i błyszcząca glazura. Odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko na blacie obsypanym mąką. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wyłóż ją ciastem, następnie papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch (aby ciasto nie urosło). Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-20 minut, aż pięknie się zezłoci. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem – śmietanę ubij na sztywno z cukrami, dodaj skórkę z cytryny oraz mascarpone, zmiksuj całość tylko do połączenia się składników. Tartę wyłóż kremem, na nim ułóż glazurowane cytryny oraz świeże owoce miechunki.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.