Ciasto z kwiatami czarnego bzu

Ciasto z kwiatami czarnego bzu

Do wykonania tortu potrzebne są dwie warstwy jasnego biszkoptu. Można go przygotować wcześniej korzystając z tego przepisu: http://garniecmagalie.blogspot.com/2015/04/biszkopt-idealny.html lub upiec biszkopt według własnego przepisu.
Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej.

Składniki:

4 duże kwiaty (główki) czarnego bzu
3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu Ogródek Dziadunia
3 łyżki stołowe miodu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 szklanka wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w garnku, podgrzać i wygotować (mniej więcej do maksymalnie połowy objętości). Następnie na sitku odcedzić całość, zlać do miseczki i nasączyć obie warstwy biszkoptu. Pomiędzy warstwami znajduje się krem na bazie mascarpone, przepis poniżej.

Składniki:

250 gramów serka mascarpone
250 gramów zimnej śmietany kremówki 36%
4 łyżki stołowe cukru pudru

Wykonanie:

Śmietanę należy ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty i dodać serek mascarpone, tylko wymieszać do połączenia się składników.
Gotowy krem wyłożyć pomiędzy obie warstwy biszkoptu.
Torcik posypać z wierzchu cukrem pudrem. Przyozdobić kwiatami bzu.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.