Ciasteczka owsiane z konfiturą z żurawiny i migdałami

SKŁADNIKI:

x 20 dag masła
x 2,5 szklanki płatków owsianych
x 1 duże jajko
x cukier z wanilią
x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
x szczypta soli
x 1 szklanka mąki pszennej
x 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
x konfitura z żurawiny Żurawinowy Frykas
x garść migdałów
x 3 – 4 łyżki miodu akacjowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Migdały siekamy i dodajemy do miski razem z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, rozpłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

I już! Takie proste, a taaakie pyszne!

Ciasteczka owsiane są świetną, zdrowszą alternatywą na słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty lub jako małe drugie śniadanko.

  • ciasteczka owsiane