Przepyszne ciasteczka owsiane są świetną, zdrowszą alternatywą na słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty lub jako małe drugie śniadanko.

Składniki:

20 dag masła
2,5 szklanki płatków owsianych
1 duże jajko
cukier z wanilią
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
konfitura z żurawiny “Żurawinowy Frykas”
garść migdałów
3 – 4 łyżki miodu akacjowego

Masło rozpuszczamy  w rondelku. Migdały siekamy i dodajemy do miski razem z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, rozpłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

I już! Takie proste, a taaakie pyszne!