Chrzanowa terrina_miniaturka

Chrzanowa Terrina

 

Składniki:

1 słoik chrzanu Ogródek Dziadunia
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany 12%
8 łyżeczek żelatyny
150 ml wody
½ pęczka koperku
200 gramów łososia wędzonego w plastrach
sól do smaku

Wykonanie:

Zalej żelatynę małą ilością zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Odmierz 150 ml gorącej wody i rozpuść w niej żelatynę. Umieść w misce chrzan, jogurt naturalny i śmietanę. Dodaj przestygniętą żelatynę, zblenduj całość na gładką masę. Dopraw do smaku solą.
Podziel całość na trzy równe części.
Pierwszą wlej do formy, wstaw do lodówki.
Do drugiej dodaj pokrojone w kostkę dwa plastry łososia. Wymieszaj z masą. Następnie wlej ją do formy. Wstaw do lodówki.
Posiekaj drobno koperek, dodaj do trzeciej części masy, wymieszaj. Następnie wlej ją do formy.
Wstaw terrinę do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Wyjmij terrinę z formy, ułóż na niej plastry wędzonego łososia.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.