Chłodnik z botwinką i rzodkiewką
SKŁADNIKI:
x 1 pęczek botwinki ,
x 1 pęczek rzodkiewki,
x 1 kilka gałązek koperku,
x 3-4 łyżki Barszczyku czerwonego Dziadunia,
x 1/2l maślanki lub kefiru,
x duży jogurt naturalny,
x sok z połowy cytryny,
x sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa dokładnie myjemy.
2. Botwinkę na chłodnik kroimy na kawałki ok. 1-2 cm, które zalewamy wodą, tak, by woda zakryła całą botwinkę.
3. Dodajemy 3-4 łyżki „Barszczyku czerwonego Dziadunia”, a po zagotowaniu jeszcze sok z cytryny, ponieważ łodyżki i liście tracą kolor w czasie gotowania.
4. Całość gotujemy krótko, max. 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a koperek drobno siekamy.
5. Do przestudzonej botwinki dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chłodnik z botwiny podajemy lekko schłodzony z połówkami lub ćwiartkami jajka, które wcześniej gotujemy na twardo.
Przepis na chłodnik na letnie upały takze tu : https://www.ogrodekdziadunia.pl/chlodnik-idealny-na-upaly-2/
Zostaw komentarz