Chłodnik to lekkie i dietetyczne danie na lato. Pyszna botwinka i zadziorna rzodkiewka zanurzone w delikatnym jogurcie. Pokochasz!

Składniki:
1 pęczek botwinki ,
1 pęczek rzodkiewki,
1 kilka gałązek koperku,
3-4 łyżki Barszczyku czerwonego Dziadunia,
1/2l maślanki lub kefiru,
duży jogurt naturalny,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy. Botwinkę na chłodnik kroimy na kawałki ok. 1-2 cm, które zalewamy wodą, tak, by woda zakryła całą botwinkę. Dodajemy 3-4 łyżki „Barszczyku czerwonego Dziadunia”, a po zagotowaniu jeszcze sok z cytryny, ponieważ łodyżki i liście tracą kolor w czasie gotowania. Całość gotujemy krótko, max. 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a koperek drobno siekamy. Do przestudzonej botwinki dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy  do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik z botwiny podajemy lekko schłodzony z połówkami lub ćwiartkami jajka, które wcześniej gotujemy na twardo.

 

Przepis na chłodnik na letnie upały takze tu : https://www.ogrodekdziadunia.pl/chlodnik-idealny-na-upaly-2/