Chłodnik idealny na upały

Chłodnik idealny na upały

Składniki:

1/2 butelki koncentratu barszczyku czerwonego Ogródek Dziadunia
1 litr maślanki
1 litr kefiru
2 długie ogórki świeże
1 pęczek botwinki
1 mały pęczek rzodkiewek
5 ząbków czosnku
kilka gałązek świeżego koperku
kilka gałązek szczypiorku
kilka kiełków słonecznika
1 cytryna
4 jajka
1 łyżka stołowa cukru
sól i pieprz do smaku
1/2 chleba pszennego (może być tostowy)
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Botwinkę należy dokładnie opłukać z piasku, następnie pokroić. Wrzucić do garnka z zimną wodą, 2 ząbkami czosnku, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować do miękkości, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie ogórki świeże pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewki w cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek oraz bardzo drobno czosnek (można go również przecisnąć przez praskę), ugotować na twardo jajka. Czosnek lekko posolić, aby zmiękł.
Do dużego garnka wlać kefir oraz maślankę, aby uniknąć mało apetycznych grudek, całość proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Wymieszać całość. Kolejno wlać do całości koncentrat barszczu.
Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki, aby porządnie go schłodzić.
Chleb pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek usmażyć grzanki.
Chłodnik podawać z gotowanym jajkiem oraz grzankami, przyozdabiając talerz szczypiorkiem, koperkiem oraz pędami słonecznika.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.garniecmagalie.blogspot.com

About the author: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.