Bułeczki śniadaniowe - różana mgiełka

Bułeczki śniadaniowe

Składniki (na 12 bułeczek):
300 gramów mąki pszennej
4 żółtka
1 białko
50 gramów masła 82 %
22 gramy drożdży
150 ml mleka 3,2 %
100 gramów cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól

Kruszonka:
100 gramów mąki pszennej
50 gramów masła 82 %
50 gramów cukru

Do podania:
Różana mgiełka – Konfitura z płatków róży Ogródek Dziadunia

Wykonanie:

Drożdże rozetrzyj w małej miseczce z łyżką stołową cukru. W garnuszku lekko podgrzej mleko (do temperatury ciała), następnie dodaj do niego utarte wcześniej drożdże i resztę cukru, wymieszaj do rozpuszczenia się składników. W rondelku rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, na środku zrób wgłębienie, wlej do niego mleko z drożdżami, przysyp lekko mąką. Miskę przykryj szczelnie folią aluminiową, odstaw następnie w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodaj do całości żółtka, roztopione masło i cukier waniliowy oraz sól. Wyrób elastyczne, miękkie ciasto (musi odrywać się od rąk). Możesz je delikatnie podsypać mąką, jeśli będzie zbyt kleiste. Wyrobione ciasto umieść w misce, obsyp mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W tym czasie z podanych składników zrób kruszonkę. Po wyrośnięciu ciasta wyrób je krótko, następnie uformuj z niego wałek i pokrój go na 12 równych części. Z każdej uformuj kulkę. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem, posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 12 – 15 minut.
Podawaj, gdy bułeczki lekko przestygną.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.