Lemoniada z jeżynami

Cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia woda mineralna niegazowana 1 opakowanie jeżyn Jeżynowa Poezja syrop z jeżyn kostki lodu Przygotować rozcieńczony wodą syrop w proporcji 1:10 (na litr wody 100 ml syropu), dorzucić garść jeżyn, kostki lodu i plasterki cytryny do smaku. Doskonale gasi pragnienie w letnie dni!

Pasteryzować czy nie??

      Ostatnio pod wpisem o kiszonych ogórkach rozgorzała dyskusja o pasteryzacji. Jedni pasteryzują, inni – nie. Jedni mówią, że w ten sposób zabija się tzw. „dobre bakterie”, inni, że bez pasteryzacji przetwory się zepsują. Kto ma rację??? Cóż – jak to w życiu – i jedni i drudzy trochę racji mają 😉.  Przyjrzyjmy się faktom:  […]

Tak się bawi, tak się bawi…!! A kto?

Lubicie festyny? Bo my bardzo! Ale takie prawdziwe – z pysznym jedzeniem, atrakcjami dla całej rodziny i znajomymi spotykanymi co krok.  😊 Właśnie taki co roku odbywa się w Wąsoszu. Festyn Świętojański to święto całej społeczności – są mali i duzi, starsi, młodzi i maluchy. Łączą siły organizacyjne Strażacy- ochotnicy, Szkoła Podstawowa, szkolna Rada Rodziców […]

Złoto leży na …łące

Skup zamknięty! Usypana góra mniszka już powoli staje się pysznym syropem Złocisty Mniszek. Co wiesz o mniszku?                Zazwyczaj kojarzymy, że można z niego wianek zrobić, że plami dłonie i ubrania i tak mniej więcej, że chyba zdrowy jest. 😊 Ciekawe, że ta pospolita, wszędobylska roślina, wręcz chwast, tak […]

Sos jogurtowo-musztardowy

Super trik na łatwy i szybki sos do warzyw, sałat, dań z grilla. Tylko dwa składniki, a potem doprawiasz jak lubisz! 1 szkl. jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki Musztardy Wąsoskiej Miodowej lub Ostrej sól i pieprz opcjonalnie siekana kolendra, koperek lub pietruszka Bardzo prosty – wystarczy dobrze wymieszać!

Szaszłyki z marynowanego kurczaka, cukinii i pomidorków

Można (a nawet należy) robić je dla dzieci, albo najlepiej z dziećmi!  Wiosenno-letni hit grillowy! Te szaszłyki są taaaakie pyszne i mięsne i warzywne i fit, git i… w ogóle MNIAM!! 400 g piersi z kurczaka 2 młode cukinie 400 g pomidorków koktajlowych marynata: 2 łyżki Musztardy Wąsoskiej Miodowej lub Miodowo-Chrzanowej 4 łyżki oliwy 1 […]

Żurek z batatami

Żurek to zupa, która od zawsze była podawana w moim rodzinnym domu. Dziś przygotuję żurek, ale w nieco nowej odsłonie. Będzie to żurek z batatami. Smak batatów został złamany przez chrzan, a całość dopełnia aromat wędzonego boczku. Teraz tylko zastanawiam się czy jest to jeszcze żurek czy może biały barszcz… 🙂 ? CO POTRZEBUJEMY: 1 […]

Szpinakowa rolada z łososiem i chrzanem

To przepis z gatunku “dasz mi przepis??” – warto zapisać jako ciekawą propozycję na rodzinne przyjęcia 🙂 Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 400 g łososia wędzonego 250 g serka śmietankowego 1 łyżka chrzanu tartego Ogródek Dziadunia Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć […]