Biała kiełbasa pieczona w pigwowcu

25 minut | 2-3 porcje

SKŁADNIKI:

x 4-5 białych kiełbas wieprzowych parzonych
x 1 korzeń pietruszki
x 1/4 niedużego batata
x 1 czerwona cebula
x 1/2 zielonego jabłka
x 2 czubate łyżeczki Musztardy Wąsoskiej Miodowej Ogródek Dziadunia
x 1/3 słoiczka owoców Pigwowca w Syropie Ogródek Dziadunia
x 5 łyżek syropu ze słoiczka Pigwowca w Syropie Ogródek Dziadunia
x 1 garść listków lubczyku oraz kilka listków do dekoracji
x mielone płatki chili, sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę pokrój w grubsze piórka.

2. Korzeń pietruszki obierz i pokrój ukośnie na plasterki tej samej grubości

3. Obranego batata pokrój na frytki.

4. Cebulę wraz z pietruszką i batatem podsmaż na patelni z dodatkiem odrobimy oleju aż lekko się zarumienią.
Pod koniec smażenia dodaj chili, sól i pieprz do smaku.

5. Z jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój na półplasterki.

6. Kiełbasę ponacinaj

7. Musztardę zblenduj z sokiem z pigwowca oraz lubczykiem.

8. Na dnie naczynia do zapiekania wyłóż połowę warzyw z patelni oraz wlej 2-3 łyżki marynaty. Ułóż kiełbasy, a
pomiędzy nie wsuń pozostałe warzywa, cząstki jabłka oraz owoce pigwowca. Całość zalej marynatą i włóż do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Piecz przez około 30 minut pod folią aluminiową,
a następnie zdejmij ją, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez jeszcze około 10 minut, aż kiełbasy
wraz z dodatkami ładnie się zarumienią. Gotowe danie udekoruj świeżym lubczykiem.






  • Pigwowiec-w-syropie-34a
  • Pigwowiec-w-syropie-3a
  • Pigwowiec-w-syropie-11a