Beza z  różą smakuje i wygląda przesłodko :)

Składniki:

Beza:
6 białek
1 ½ łyżki octu
czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki cukru
szczypta soli
Masa:
1 serek mascaropone
2 śmietan-fix
350 ml śmietany 36%
konfitura z płatków Różana Mgiełka

 

  1. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli, tak, by uzyskać sztywną pianę. Wtedy dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się gęsta i błyszcząca. Do ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet, mieszamy delikatnie, aby nie zbić piany. Na papierze do pieczenia nakładamy 5 równych porcji ubitych białek (możną odrysować koła ołówkiem na papierze do pieczenia przy pomocy np. szklanki). Następnie formujemy według uznania łyżką lub szprycą. Pieczemy przez 30 minut w temp. 120 C, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 C i pieczemy godzinę.
  2. Gdy bezy nieco przestygną, zaczynamy przygotowywać masę. Śmietanę ubijamy z dodanym pod koniec cukrem pudrem. Do ubitej śmietany, dodajemy mascarpone, śmietan-fixy, 3 łyżki konfitury różanej i mieszamy mikserem ponownie, ponieważ wszystkie składniki muszą się połączyć.
  3. Na każdą bezę wykładamy równą porcję ubitej masy, a następnie po łyżce konfitury różanej.
  4. Gotowa beza z różą pięknie wygląda udekorowana listkami mięty lub melisy.

Dla niektórych może to być zbyt słodki deser, dlatego dobrym pomysłem może być dodanie świeżych owoców lub kwaśniejszej konfitury do dekoracji bezy, np. z pigwowca, czy żurawiny.