Barszczyk Czerwony Dziadunia to jeden z naszych przetworów, który szczególnie nam się udał. A mimo to, jakoś mało się nim chwalimy. Rozmyślając nad tym, dochodzę do wniosku, że przyczyna jest bardzo prozaiczna – dla mnie Barszczyk zawsze taki był, odkąd pamiętam i w sumie nie bardzo znam inny… Dopiero opinie znajomych, naszych klientów, a szczególnie znakomitych Szefów Kuchni (wiadomo – znają się na tym najlepiej) uświadomiły nam, że mamy tu prawdziwy skarb i przecież trzeba się nim dzielić jak najwięcej. Zgłosiliśmy więc ten nasz Barszczyk Czerwony skromny, a zacny, do ogólnopolskiego konkursu Smaki Regionów.

koncentrat barszczu czerwonego

Smaki Regionów -kulinarny przegląd regionalnych smakołyków

Jedne z największych branżowych targów w Polsce – Smaki Regionów odbywaja się co roku w Poznaniu. Do stolicy Wielkopolski ściągają tłumy wystawców i tysiące zwiedzających, a głównym tematem są tu regionalne smakołyki. Impreza pokazuje wielkie kulinarne bogactwo Polski, różnorodność tradycji, wpływów, przenikania zwyczajów.

Na stoiskach prezentowane są kulinarne rarytasy z niemal każdego zakątka naszego kraju: gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły czy pstrągi z najczystszych warmińskich jezior. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła. Są także rozmaite przetwory warzywne i owocowe, wyśmienite nalewki, domowe ciasta i ciasteczka.

W 2018 roku mieliśmy ogromne szczęście – ogólnopolską nagrodę Perła Regionów, przyznawaną przez Krajową Kapitułę Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Tradycyjnego i Lokalnego otrzymał Żuruś Dziadunia Naturalny Zakwas. barszczyk czerwony medal smaki regionow

Na tych samych targach Złoty Medal otrzymała Musztarda Chrzanowo-Miodowa, która jest chyba najbardziej lubianą naszą musztardą. Tymbardziej więc w 2019 liczyliśmy się, nie tylko z mocną konkurencją przepysznych smakołyków. Wiadomo, że trudno po raz kolejny sięgnąć po złoty medal na tak prestiżowej imprezie.

Proszę sobie więc wyobrazić nasze zaskoczenie, kiedy Złoty Medal znów trafia do Ogródka Dziadunia!! I to właśnie za ten skromny Barszczyk Czerwony!! 

Barszczyk na medal!

Dlaczego skromny? Bo on jest taki prosty – wydawało by się – tego nie mozna zepsuć. Sok z buraków plus znane, niezbyt oryginalne przyprawy. Nic bardziej mylnego! Łatwiej przekonać smakoszy do nowych smaków, niż zjednać ich do smaku, kóry znają i pamiętają nawet od dzieciństwa. Te stare, tradycyjne smaki, tkwią w naszej pamięci jako te idealne, niedoścignione… Dlatego poprzeczka jest nad wyraz wysoko…

barszczyk czerwony medal 2019

Co więc tak naprawdę stoi
za sukcesem Barszczyku Czerwonego Dziadunia?

Prostota właśnie. Powiem – receptura z serca – i wcale to nie będzie przesada. Ten Barszczyk pamiętam… odkąd pamiętam. Bywał powszednim obiadem, bywał imprezowym daniem na gorąco, ale koniecznie zawsze był na wigilijnym stole. Niezmiennie aromatyczny, o pięknym kolorze. Często zdobił nie tylko talerz, ale i obrusy i dziecięce bluzeczki…

Dlatego nie chciałam psuć tej receptury. Tej prostoty połączenia soku z buraków z ziołowym wywarem z ziaren ziela angielskiego, laurowych listków i pieprzu. Nic więcej, bo i po co? Kiedy Barszczyk zawiera aż 75% skoncentrowanego soku z buraków, to nie są mu potrzebne barwniki, aromaty i chemiczne polepszacze. Jest taki jak bywał kiedyś – po prostu pyszny!

barszczyk czerwony

A tradycje barszcz czerwony ma bogatą i długą, o czym naprawdę polecam poczytać w różnych zródłach, m.in. na blogu programu Doceń Polskie