różany chlebek

Bananowy chlebek z różą

Płatki róży uwielbiam za ich fantastyczny zapach i smak. Niebawem planuję przygotować pączki z nadzieniem różanym, które uważam za jedyne i prawdziwe. A ciasto z mgiełką różaną….skusicie się na coś takiego? Jest puszyste i aksamitne w smaku. A przygotujecie je w kilka minut.
Składniki:
2 dojrzałe banany
4 duże łyżki oleju kokosowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie lubisz – dodaj tylko pszenną)
4 łyżki konfitury RÓŻANA MGIEŁKA
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
DO DZIEŁA:
Rozgnieć banany widelcem. Dodaj powidła i roztrzepane jajka.  Wymieszaj. Dodaj olej, syrop klonowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.  Dokładnie połącz wszystkie składniki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika możesz nadziać chlebek porcją konfitury. Nałóż łyżeczką w kilku miejscach różę i zatop ją w masie ciasta.
Przełóż masę do do keksówki i piecz w temperaturze 175 stopni przez 50-55 minut.

  • Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto się dobrze upiekło.
  • Ten wypiek jest idealny na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
  • Do ciasta pasują też płatki migdałowe lub orzechy laskowe – można je dodać przed pieczeniem.

Przepis przygotowany przez blogerkę Dominikę z bloga smakolykidominiki.pl

O autorze: Ogródek Dziadunia

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.