Babka cytrynowa miniaturka

Babka cytrynowa

Składniki:

250 gramów masła 82%
4 jajka
340 gramów mąki tortowej
250 gramów cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 cytrynek w syropie Ogródek Dziadunia*

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wybierz swoje ulubione cytrynki Ogródek Dziadunia. Pokrój je w drobną kostkę, odsącz na sitku. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodawaj kolejno po jednym jajku. Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawaj stopniowo do masy, tylko do połączenia się składników (nie mieszaj zbyt długo). Na końcu dodaj cytrynki, wymieszaj je z ciastem łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Ciasto włóż do formy, wstaw do piekarnika i piecz 40-50 minut. Po upieczeniu zostaw babkę w piekarniku jeszcze na pół godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach.

* – zamiast cukru pudru lub lukru na wierzch babki możesz wyłożyć pozostałe cytrynki (w całości) lub pokroić je w kostkę i posypać nimi wierzch babki.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.