Składniki:

100 ml wody
125 g masła
100 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoiczek cytrynek z rumem z Ogródka Dziadunia
szczypta soli

Wykonanie:

W rondelku podgrzać wodę, masło i cukier. Przestudzić. Do miski wsypać obie przesiane mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z mąką wlać zawartość rondelka, cały czas mieszając.
Dodać żółtka, syrop z cytrynek z rumem z Ogródka Dziadunia i 3 plasterki pokrojonej drobniutko cytrynki. Całość wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Piec w temp. 180 oC przez ok. 20-22 min, do suchego patyczka. Wystudzone można dowolnie lukrować i dekorować. Dzieci chętnie Wam w tym pomogą ;)