2017-03-29 Babeczki z cytrynkami z rumem miniaturka

Babeczki z cytrynkami z rumem

Składniki:

100 ml wody
125 g masła
100 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoiczek cytrynek z rumem z Ogródka Dziadunia
szczypta soli

Wykonanie:

W rondelku podgrzać wodę, masło i cukier. Przestudzić. Do miski wsypać obie przesiane mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z mąką wlać zawartość rondelka, cały czas mieszając.
Dodać żółtka, syrop z cytrynek z rumem z Ogródka Dziadunia i 3 plasterki pokrojonej drobniutko cytrynki. Całość wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Piec w temp. 180 oC przez ok. 20-22 min, do suchego patyczka. Wystudzone można dowolnie lukrować i dekorować. Dzieci chętnie Wam w tym pomogą 😉

O autorze: Ogródek Dziadunia

Mała rodzinna firma znad brzegu Warty :)

2 komentarze dla “Babeczki z cytrynkami z rumem”

Możesz zostawić komentarz lub Śledzenie ten post.

  1. Monika - 2017-04-01 godz. 16:06 Odpowiedz

    Proszę o doprecyzowanie przepisu ile wody należy użyć.

    • Ogródek Dziadunia - 2017-04-01 godz. 21:46 Odpowiedz

      Szanowna Pani Moniko, ogromnie przepraszam – 100 ml wody. W przepisie tez już poprawiam. Dziękuje za czujność! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Zostaw komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.