Zupa krem chrzanowy

SKŁADNIKI:

x 200 g boczku
x 2 pory – najlepiej biała część
x 2 średnie korzenie pietruszki
x 0,5 łyżeczki majeranku
x 1 ząbek czosnku
x 1 liść laurowy
x 2 ziarna ziela angielskiego
x 2 ziemniaki
x 1 duża cebula
x mały seler
x 1,5 l wody
x 4 łyżki tartego chrzanu
x sól, pieprz
x 200 ml śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE:

1. Najpierw pokrój boczek w drobną kostkę. Na gorącej patelni podsmażaj go do chwili, kiedy tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupiący. Wtedy odłóż boczek.

2. Na patelni z wytopionym tłuszczem podsmaż obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, por, seler, cebulę. Po kilku minutach podsmażania zalej wodą, i dodaj zioła: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 30 min., aby warzywa zmiękły. W połowie gotowania dodaj pokrojone ziemniaki. Na koniec, gdy warzywa będą miękkie, usuń z zupy liść laurowy i ziele ang.

3. Zblenduj całość na gładki krem. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Zupa krem chrzanowy świetnie smakuje z gorącym boczkiem lub grzankami i gotowanym jajkiem, udekoruj natką pietruszki.

  • zupa krem chrzanowy
  • zupa krem chrzanowy
  • zupa krem chrzanowy