Wykwintna sałatka z żurawinowymi perełkami
20 minut | 2 porcje
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
× 1 garść roszponki
× 1/2 szklanki kuskus perłowego
× 1/2 szklanki syropu Żurawinowa Poezja – Syrop z Żurawiny z Ogródka Dziadunia
× 1 mała czerwona cebula
× 80 g sera camembert
× 80 g szynki dojrzewającej (plastry)
× 2 łyżki orzechów włoskich
× 1-2 kiwi
SKŁADNIKI NA SOS:
× 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
× 1 ząbek czosnku
× 1 łyżeczka miodu
× 1 łyżeczka musztardy
× 1 łyżka octu winnego białego
× 1 łyżka soku z cytryny
× 1 cm papryczki chili
× sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki dressingu zblenduj aż uzyskasz sos o jednolitej konsystencji.
2. Kuskus ugotuj w proporcjach wskazanych przez producenta na opakowaniu, przy czym 1/2 szklanki wody zastąp syropem żurawinowym. Odparowany, przestygnięty kuskus połącz z 1 łyżką dresingu.
3. Orzechy posiekaj (niezbyt drobno).
4. Dobrze schłodzony ser pokrój w kostkę lub na prostokątne kawałeczki.
5. Szynkę porwij na mniejsze kawałki.
6. Cebulę pokrój w piórka.
7. Kiwi obierz i pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.
8. Na półmisek wykładaj naprzemiennie listki roszponki, perełki kuskusu, szynkę, ser, kiwi, cebulę oraz orzechy. Całość polej dressingiem (nie musisz wykorzystać całego sosu).
Zostaw komentarz