TORCIK BEZOWY Z MALINOWĄ KONFITURĄ
35 minut | 6-8 porcji
SKŁADNIKI NA CIASTO:
× 140 g masła
× 100 g gorzkiej czekolady
× 50 g mlecznej czekolady
× 2 jajka
× 70 g cukru
× 100 g mąki pszennej
× 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
× 250 ml Śmietana 30%
× 250 g mascarpone
× 2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
× 3 białka
× 150 g cukru pudru
× 1 łyżka mąki ziemniaczanej
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
× 3 łyżki Malinowego Frykasu Ogródek Dziadunia
× 1 garstka świeżych malin
× listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło roztop, dodaj posiekaną czekoladę, odczekaj chwilę i zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Jajka ubijaj z cukrem aż do uzyskania gęstej, jasnej piany. Wystudzoną czekoladę z masłem wlej do piany cały czas ubijając. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką.
Masę przelej do tortownicy (20-22 cm) i piecz około 20 minut w 180 stopniach C.
2. Białka ubij na sztywno, następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo (łyżka po łyżce) dodawać cukier puder. Gdy dodasz cały cukier wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy minimalnie mniejszej niż średnica ciasta czekoladowego. Masę wyłóż dwoma łyżkami na papier formując „góry”. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz przez minimum 1,5 h.
3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec dodawaj stopniowo mascarpone, krótko miksując (tylko do połączenia składników).
4. Przestudzone ciasto pokryj konfiturą, następnie wyłóż krem i delikatnie połóż bezowe „wzgórza”. Całość udekoruj malinami oraz listkami mięty.
Zostaw komentarz