Śliwkowe mini dutch baby z pomarańczami

30 minut | 6 porcji

SKŁADNIKI NA 6 MINI DUTCH BABY:

× 3 duże jajka
× 1/2 szklanki mąki pszennej
× 1/2 szklanki mleka migdałowego
× 2 łyżki ksylitolu
× 2-3 łyżki masła klarowanego
× 1 szczypta soli

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

× 6 łyżeczek Śliwkowego Frykasu Ogródek Dziadunia
× 6 łyżeczek serka waniliowego
× 6 półplasterków pomarańczy
× 1-2 łyżki prażonych orzechów laskowych
× listki rozmarynu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, ksylitol, 1 łyżkę (roztopionego) masła i sól połącz mikserem – ubijaj krótko, tylko do połączenia składników. Wysmarowane masłem kokilki o średnicy około 9 cm wstaw do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. Następnie wysuń kratkę z kokilkami, szybciutko wypełnij je masą (mniej więcej do połowy wysokości), wsuń i piecz przez około 16-20 minut, aż boki urosną, a omleciki ładnie się zarumienią.

2. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

3. Lekko przestygnięte omleciki wyjmij z kokilek, nałóż Śliwkowy Frykas, serek i posyp orzeszkami. Całość udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz gałązkami rozmarynu.

  • Sliwkowy-frykas-1a