Składniki:
- 4 plasterki schabu lub piersi kurczaka
- 6 łyżek tartych buraków ze słoika Ogródek Dziadunia
- 120 g mozzarelli startej na grubych oczkach
- 5 pełnych łyżek chrzanu Ogródek Dziadunia
- kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- masło klarowane do smażenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Oraz
- Sznurek kuchenny do wiązania roladek
Piersi kurczaka ( plasterki schabu ) rozbijam na większe kawałki. Delikatnie posypuję solą i pieprzem.Na każdym płacie mięsa, równomiernie rozprowadzam pełną łyżkę chrzanu.
Następnie rozkładam startą mozzarellę i rozkładam buraczki.
Kotlety zwijam w rulonik i dokładnie obwiązuję sznurkiem kuchennym.
Na rozgrzaną patelnię daję dwie łyżki masła klarowanego. Kiedy masło się rozpuści, dodaję gałązki tymianku lub suszony tymianek i roladki. Roladki obsmażam z każdej strony na rumiano.
W razie potrzeby dolewam trochę wody i przykrywam patelnię. Wszystko duszę około 30 minut, do miękkości.
Gotowe roladki odkładam w ciepłe miejsce i ściągam sznurek.
Do powstałego sosu dodaję pełną łyżkę chrzanu Ogródek Dziadunia i sporą szczyptę gałki muszkatołowej. W razie potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku. Sos mieszam i gotuję na małym ogniu około 1 minutę. Sos można dodatkowo zabielić słodką śmietanką.
Roladki podaję z kaszą lub ziemniakami i chrzanowym sosem. Smacznego! ?
Przepis przygotowany we współpracy z blogiem napiecyku.pl : http://napiecyku.pl/2016/11/roladki-z-buraczkami-w-chrzanowym-sosie/
Zostaw komentarz