Pomidorowa uczta w cukiniowych łódeczkach
30 minut | 3-4 porcje

SADNIKI NA SAŁATKĘ:

× 1-2 cukinie
× 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego × 1 ząbek czosnku
× 1/2 szklanki suchego makaronu drobnego np. ORZO
× 1 cebula
× 1 marchewka
× 1 nieduża papryka czerwona
× 1 słoik Pomidorowej Uczty Ogródek Dziadunia
× 2 łyżki posiekanych ziół: oregano, tymianek, bazylia
× sól, pieprz, mielone płatki chili, olej rzepakowy
× listki oregano, bazylii oraz tymianku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżeczką miąższ. Cukiniowe łódeczki zblanszuj, a miąższ posiekaj.

3. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z cukinii, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz startą drobno marchewkę. Po obsmażeniu przesuń na bok patelni po czym wrzuć mięso i obsmaż je rozgniatając widelcem aż zmieni kolor. Następnie wymieszaj z warzywami, dodaj przecier pomidorowy, zioła, dopraw chili, solą oraz pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 25 minut. Po upływie tego czasu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij osuszone cukinie.

4. Łódeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp tartym serem i zapiekaj przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra dół). Gotowe cukinie udekoruj listkami ziół.

  • Pomidorowa-uczta-34
  • Pomidorowa-uczta-5
  • Pomidorowa-uczta-19
  • Pomidorowa-uczta-13
  • Pomidorowa-uczta-1
  • Pomidorowa-uczta-51
Bądź na bieżąco z nowymi artykułami, ciekawymi przepisami, nowościami i wydarzeniami

Zapisz się na newsletter i otrzymuj ode mnie wartościowe materiały!

*pola wymagane