Pomidory. Warzywo uwielbiane przez niemal wszystkich. Idealne jako dodatek do kanapek, sałatek czy wielu dań na ciepło. Cudowny smak i aromat oraz moc korzyści zdrowotnych sprawiają, że pomidory są warzywem najczęściej wybieranym przez Polaków. No, a Włosi to w ogóle nie wyobrażają sobie kuchni bez pomidorów! Co warto wiedzieć o tym cudownym warzywie? Sprawdźmy!

Pomidor – skąd pochodzi ?
Skąd w ogóle wzięły się w Polsce pomidory? Otóż, pomidory trafiły na nasze stoły ponad 600 lat temu. A to za sprawą Kolumba, który to sprowadził je z Ameryki Południowej. Mimo, iż na początku służyły wyłącznie jako ozdoba stołów, to szybko odkryto walory smakowe tych warzyw.

Pomidor – owoc czy warzywo ?
No właśnie. Pomidor to warzywo czy owoc? Tu istnieje mały spór. Jak przeczytasz na stronie Słownika Języka Polskiego PWN www.sjp.pwn.pl, z punktu widzenia botaniki, pomidor to owoc. Powstaje bowiem z kwiatów, a nie z innej części rośliny, np. korzenia. Pewnie używasz pomidory głównie do dań wytrawnych, dlatego możesz zaliczyć je do warzyw.

 

Dlaczego warto jeść pomidory ?
Bez względu na to czy pomidory zaliczasz do warzyw czy owoców, zdecydowanie powinieneś jeść je każdego dnia. Dlaczego? Przede wszystkim pomidory możesz kupić bez problemu w każdym markecie czy ryneczku, są stosunkowo niedrogie i bardzo smaczne. Do tego wykorzystasz je jako szybką przekąskę, dodatek do kanapek czy sałatek. Pomidory są także idealnym warzywem z których przygotujesz sosy, zupę czy przetwory.


Pomidory jako źródło witamin i minerałów
Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. To spore źródło wielu witamin i minerałów. Mała sztuka pomidora, czyli ok. 100g to: 237mg potasu, 10mg wapnia, 24mg fosforu czy 11mg magnezu. Wystarczy, że zjesz 2-3 pomidory dziennie, a dostarczysz sobie sporą dawkę zdrowia.

Pomidor-korzysci-dla-zdrowia

 

Które pomidory mają najwięcej likopenu ?
Likopen to naturalny przeciwutleniacz, który znajduje się w czerwonych warzywach i owocach. Jeśli chcesz cieszyć się zdrową i młodo wyglądającą skórą, zdecydowanie pomidory powinny znaleźć się na Twoim talerzu. Likopen działa także przeciw-nowotworowo. Polecany jest szczególnie mężczyznom ponieważ zapobiega rakowi prostaty. Pamiętaj, że przetwory z pomidorów zawierają znacznie więcej likopenu niż świeże warzywa. Dla przykładu, świeży pomidor zawiera go ok 7mg, a koncentrat pomidorowy nawet 150mg. Dlatego w sezonie jedz do woli świeże pomidory, a zimą sięgaj po przetwory.

Jakie pomidory są najzdrowsze ?
Pomidory występują w kilku odmianach. Najpopularniejsze to pomidory gruntowe. Mają najwięcej soku i świetnie sprawdzą się do przetworów. Są także stosunkowo łatwe w uprawie, więc z powodzeniem możesz je posadzić w swoim ogórku. Wiele osób wybiera z kolei pomidory malinowe. Są delikatne w smaku i bardzo soczyste. Jeśli szukasz pomidorów o twardym miąższu, np. do sałatek lub do przetworów, wybierz bycze serca. Na szybką przekąskę, dekorację sałatki lub przygotowanie szaszłyków możesz sięgnąć po pomidorki koktajlowe.

Pomidory – idealne warzywo na domowe przetwory

Warto wykorzystać sezon na pomidory i przygotować z nich pyszne przetwory. Co zrobić z pomidorów? Przede wszystkim przygotuj sosy. Możesz wykorzystać do nich same pomidory lub połączyć je z innymi warzywami, np. papryką czy cukinią. Będą świetną bazą do makaronów, ryżu czy dań jednogarnkowych. Z pomidorów przygotujesz także domowe ketchupy, przeciery czy sok. Jeśli jednak nie czujesz się mistrzem w kuchni lub po prostu wolisz ten czas spędzić inaczej, to zapraszamy do naszego sklepu. Znajdziesz tu pyszne i domowe przetwory z pomidorów tj. Przeciery, ketchupy, sosy i koncentraty.

Co jest zdrowsze – pomidor czy ketchup ?
Przetwory to idealny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. A co ważne, ketchupy, przeciery, soki i sosy pomidorowe są równie zdrowe, co świeże. Zachowują swoje wartości odżywcze, a przetworzone pomidory zawierają o wiele więcej wcześniej wspomnianego likopenu. Pamiętaj jednak wybierać te produkty, które mają prosty skład oparty na naturalnych składnikach i z wysoką zawartością pomidorów.

Jakie pomidory wybrać na przecier lub ketchup ?
No dobrze, to jakie pomidory wybrać, aby przygotować pyszne weki? Przede wszystkim poszukaj w swojej okolicy czy ktoś nie ma na sprzedaż warzyw. To właśnie te uprawiane przez lokalnych rolników będą najlepsze. Dzięki temu wiesz skąd pomidory pochodzą oraz to w jaki sposób są uprawiane. Takie warzywa kupowane lokalnie są świeższe, zdecydowanie nie tracą na swoich właściwościach i do tego potrafią być znacznie tańsze niż te kupowane w marketach. A Ty dodatkowo wspierasz lokalną społeczność.

Gdzie przechowywać pomidory ?

Pewnie nie raz zdarzyło się, że kupiłaś za dużo pomidorów. Nie zjedliście ich odpowiednio szybko i w tym czasie zdążyły się popsuć. Co zrobić, aby utrzymać ich świeżość jak najdłużej? Pomidory ze względu na dużą zawartość wody niestety nie są zbyt trwałe. Z reguły powinno się je trzymać kilka dni. Dlatego jeśli kupujesz pomidory zwróć uwagę na ich jakość.

Gdzie trzymać zielone, a gdzie dojrzałe pomidory?
Jeśli pomidory nie są zbyt dojrzałe, możesz je trzymać kilka dni, np. na parapecie lub w innym słonecznym miejscu. Dzięki temu te zielone nabiorą koloru i smaku. Z kolei czerwone pomidory, które są już gotowe do spożycia, kupuj na bieżąco. Przykryj je lnianą, kuchenną ściereczką, aby nie psuły się zbyt szybko. Możesz także przygotować z nich sos lub zupę.

Czy pomidory można przechowywać w lodówce?
Pewnie pomyślisz, że lodówka to idealne miejsce na zachowanie świeżości pomidorów. Nic bardziej mylnego – jest ona przede wszystkim źródłem dużej wilgoci. A tego akurat pomidory nie lubią. Poza tym, pomidory to przede wszystkim wyjątkowy smak, zapach i konsystencja. A te przechowywane w lodówce tracą właśnie te właściwości najszybciej. Dlatego planuj zakupy tak, aby nie przechowywać w domu zbyt długo warzyw i owoców.

 

Pomidory powinny królować na Twoim talerzu.

Bez względu na to czy wybierasz te świeże, suszone czy wekowane efekt jest ten sam. Będziesz cieszył się zdrowiem i mnóstwem energii.

Przepisów z pomidorem w roli głównej jest całe mnóstwo, więc nie ograniczaj się tylko do prostych kanapek czy sałatek.

TRIO-1-1
Pomidorowa-uczta-51
Ognisty-duet-39