Ogniste leczo wegańskie z morelami
15 minut | 4 porcje
SKŁADNIKI:
× 2 cebule
× 3 kolorowe papryki
× 300 g soczewicy ugotowanej lub konserwowej
× 4 morele
× 1 łyżka oleju rzepakowego
× 2 ząbki czosnku
× 750 g passaty pomidorowej
× 1 łyżka Ognistego Duetu Ogródek Dziadunia
× sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, listki świeżego oregano
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
2. W szerokim garnku z olejem zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomieszaj i po chwili wrzuć paprykę oraz przyprawy. Całość pozostaw na kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, po czym dodaj soczewicę i przez chwilkę podsmażaj. Na koniec wlej passatę, Ognisty Duet oraz pokrojone na półplasterki morele. Przemieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
3. Gotowe leczo udekoruj listkami oregano i podawaj z ulubionym pieczywem.
Zostaw komentarz