Mini serniczki z porzeczkowym syropem
35 minut | 8 porcji
SKŁADNIKI:
× 150 g ciasteczek typu OREO
× 100 g masła
× 500 g sera twarogowego (wiaderko)
× 4 jajka
× 1 opakowanie budyniu waniliowego
× 1/2 szklanka cukru
× 200 ml Porzeczkowej Poezji Ogródek Dziadunia
× 30 g mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciastka blenduj wraz z 40 g rozpuszczonego masła, aż otrzymasz masę ciasteczkoą o konsystencji mokrego piasku.
2. Formę na muffinki (9 dużych gniazd) wypełnij ciasteczkową masą, wklepując ją w dno. Formę włóż do zamrażalnika na 10 minut.
3. Jajka utrzyj z cukrem, po czym dodaj ser, 50 g roztopionego (chłodnego) masła oraz budyń i zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników. Masą serową wypełnij otwory na babeczki.
4. Piekarnik nagrzej do 150 stopni (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw naczynie do zapiekania z wodą. Serniczki piecz w temperaturze 150ºC przez około 40 minut (grzanie góra-dół). Ostudź je w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
5. Mąkę rozprowadź w odrobinie syropu, a pozostały syrop doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i od razu dodaj mąkę z syropem. Mieszaj dynamicznie nie dopuszczając do powstania grudek. Możesz użyć też noży miksera. Gotuj 3 minuty na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Jeszcze ciepłą lub wystudzoną polewą oblej serniczki. W zależności od pożądanej konsystencji możesz dodać nieco mniej mąki i/lub schłodzić polewę w lodówce przed oblaniem serniczków.
Zostaw komentarz