Soczysta i pachnąca karkówka z grilla to bardzo prosty przepis na udane grillowanie.
SKŁADNIKI:
x 4 plastry karkówki
x1/3 szkl. oliwy z oliwek
x 1 łyżka octu jabłkowego Ogródek Dziadunia
x 3-4 ząbki czosnku
x łyżeczka miodu
x łyżeczka Musztardy Chrzanowej z Miodem
x łyżka ketchupu Piekielny Ognik
x łyżeczka ziół prowansalskich
x listek laurowy
x 3 ziarna ziela angielskiego
x kilka ziarenek kolorowego pieprzu
x łyżeczka mielonej słodkiej papryki
x sól
x gałązka rozmarynu lub tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówka musi być porządnie umyta i osuszona ręcznikiem papierowym.
2. Kroimy na plastry.
3. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet jabłkowy, miód, Musztardę Chrzanową z Miodem, ketchup Piekielny Ognik.
4. Listek laurowy wraz z zielem angielskim oraz pieprzem kolorowym ucieramy w moździerzu i dodajemy do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami.
5. Plastry karkówki nacieramy dokładnie, pojedynczo marynatą i chłodzimy min. 2-3 godziny.
6. Grillujemy zamarynowaną karkówkę na mocno rozgrzanym ruszcie z obu stron.
Mało pracochłonne, a pyszne danie z grilla.
Zostaw komentarz