Gniazdka bezowe z kremem chałwowym i cytrynkami
35 minut | 8-9 gniazd
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
× 3 białka
× 150 g cukru pudru
× 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM:
× 150 ml Śmietana 30%
× 250 g mascarpone
× 100 g chałwy waniliowej
× 2 łyżki cukru pudru
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
× 1 słoiczek cytrynek Miętowe Cytrynowelove Ogródek Dziadunia
× 1 szklanka truskawek
× 20 g chałwy waniliowej
× listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubij na sztywno, następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo (łyżka po łyżce) dodawać cukier puder. Gdy dodasz cały cukier wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj gniazda. Najpierw utwórz okrągły spód, a potem uformuj ścianki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i susz przez 2 h.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec dodawaj stopniowo mascarpone oraz chałwę, krótko miksując (tylko do połączenia składników).
3. Gotowe gniazda wypełnij kremem, następnie pokruszoną chałwą, cząstkami truskawek oraz cytrynkami. Na koniec udekoruj listkami mięty.
Zostaw komentarz