Krem z dyni to absolutnie niezbędna pozycja w jesiennej kuchni. Delikatna dynia, podkręcona słodko-kwaśnym przecierem z pomidorów.
Składniki: /4 porcje/
1 ząbek czosnku
½ cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
250ml bulionu
0,5kg dyni
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa w proszku lub kmin rzymski
1/3 łyżeczki papryki w proszku słodkiej lub ostrej
1 przecier pomidorowy Ogródek Dziadunia Pomidorowa Uczta
Do podania: grzanki z chleba żytniego, zrumienione na patelni płatki migdałów lub pestki dyni
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć zmiażdżony czosnek i zeszklić obraną i pokrojoną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę dynię.
- Zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu aż do miękkości dyni. Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą i/lub słodką, gałkę muszkat. lub kmin wg uznania. Dodać przecier pomidorowy Pomidorowa Uczta. Zmiksować na gładki krem.
- Można podawać z plamą śmietany, zrumienionymi na patelni płatkami migdałów, pestkami dyni lub drobnymi grzankami z chleba żytniego.
- Delikatnie przyprawiona, podana z chrupiącymi grzankami staje się ulubionym daniem dzieci.
Zostaw komentarz