Czekoladowy tort z chrupiącym słonecznikiem i konfiturą żurawinową.
Składniki:
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g (4 czubate łyżki) mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mikserem ubijać jajka z cukrem, aż masa będzie gęsta i puszysta. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do masy z jajek, przesiać przez sitko pozostałe składniki, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Poncz:
5 łyżek syropu z Cytrynek z rumem Ogródek Dziadunia wymieszać w szklance przegotowanej wody
Krem toffi ze słonecznikiem
100 g masła do roztopienia
100 g cukru
2 łyżki mleka
300 g słonecznika łuskanego
1 puszka masy kajmakowej
200 g miękkiego masła
Masło roztopić z cukrem, dodać mleko i słonecznik. wymieszać i wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 160 st. C. Po upieczeniu wystudzić i pokruszyć do masy toffi.
Pozostałe miękkie masło utrzeć na puch i dodać masę kajmakową. Wsypać pokruszony słonecznik i wymieszać.
Przełożenie:
- krem toffi z chrupiącym słonecznikiem,
- konfitura Żurawinowy Frykas Ogródek Dziadunia
Układać kolejno: biszkopt-połowa kremu toffi – biszkopt – konfitura-połowa kremu toffi –biszkopt.
Dekoracja
- dowolna polewa czekoladowa
- tabliczka startej czekolady
- listki świeżej mięty
- owoce żurawiny świeże lub mrożone
Zostaw komentarz