Warstwowa przekąska z ćwikłą, pasztetem oraz jajkami
25 minut | 2 porcje
SKŁADNIKI:
× 150 g krakersów
× 65 g masła
× 80 g pasztetu pieczonego
× 3 jajka kurze
× 1 łyżeczka majonezu
× 1 łyżka prażonych solonych pestek słonecznika
× 4 łyżki Ćwikły z Chrzanem Ogródek Dziadunia
× 2 łyżeczki kukurydzy konserwowej
× 2 garstki kiełków pora
× sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika i pozostaw do przestygnięcia. Krakersy wrzuć do rozdrabniacza, zmiel, po czym dodaj masło i ponownie zmiksuj aż do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełnij dno dwóch obręczy kulinarnych i dociśnij.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz, odłóż połówkę jednej sztuki do dekoracji, a resztę pokrój w kostkę. Połącz je z majonezem, pestkami słonecznika oraz dodaj pieprz i sól do smaku.
3. Ćwikłę wyjmij na sitko i pozbądź się nadmiaru soku dociskając dokładnie gazą lub ręcznikiem papierowym.
4. Do obręczy z krakersami dodaj kolejno połowę ilości pasztetu, pasty jajecznej oraz ćwikły (każdą warstwę
dociśnij popychaczem). Wierzch udekoruj ćwiartką jaka, kukurydzą oraz kiełkami pora.
Zostaw komentarz