Bigos świąteczny wykwintny

SKŁADNIKI:

x 1 słoik kiszonej kapusty z grzybami
x ¼ główki białej kapusty
x 100 g suszonych śliwek
x 200 ml wytrawnego czerwonego wina
x 2 łyżki oleju
x 1 łyżeczka masła
x 300 g mięsa wieprzowego
x 2 małe cebule
x 1 łyżka masła
x 1 łyżka powideł śliwkowych
x 150 g kiełbasy
x szczypta ostrej papryki lub łyżeczka sosu Ognisty Duet
x 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
x 2 łyżki oliwy extra vergine
x 3 łyżki koncentratu pomidorowego

PRZYPRAWY:

x 1 listek laurowy
x 2 ziela angielskie
x 3 ziarenka jałowca
x 1/2 łyżeczki kminku w całości
x 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Przekrojone suszone śliwki namoczyć w czerwonym winie. Białą kapustę poszatkować i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić na sitku, aby odciekł nadmiar wody. Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną drobno cebulę i podsmażyć mięso pokrojone w kostkę. Dodać przyprawy: liść, ziele ang., jałowiec i kminek. Trzeba często mieszać, aby mięso nie przywierało i podsmażać ok. 20 min.

2. Kapustę kiszoną wyłożyć na sitko, lekko odsączyć i krótko obgotować.

3. Do większego garnka przełóż mięso z przyprawami, kapustę białą i kiszoną, a także śliwki z winem. Dodać podsmażoną kiełbasę, pokrojoną w talarki. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem i ostrą papryką, by podkreślić wymieszane smaki. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 2 godziny.

4. Bigos świąteczny można zrobić śmiało kilka dni przed świętami i przechowywać w lodówce, ponieważ najlepiej smakuje odgrzewany w kolejnych dniach.

Bigos doskonale pasuje do świątecznego menu. Staropolskie danie, którym często zachwycają się zagraniczni goście, a nam, Polakom, dobrze kojarzy się ze świątecznymi zapachami i smakami dzieciństwa. Bigos jest trochę czasochłonnym daniem, lecz jego smak wynagrodzi trud przygotowania z nawiązką. Za to można go z powodzeniem przygotować wcześniej, ponieważ nie tylko nie traci smaku, lecz staje się on jeszcze bardziej bogatszy.

  • bigos swiateczny kapusta z grzybami
  • swiateczny kapusta z grzybami
  • bigos swiateczny kapusta z grzybami
  • bigos swiateczny kapusta z grzybami